Kilka informacji w pigułce dotyczące prezentacji konia fryzyjskiego na przeglądzie hodowlanym.

 

Konie powinny byc pokazywane w spokojny i kulturalny sposób tak by miały optymalne warunki do prezentacji stępa oraz elastycznego aktywnego kłusa. To jest najlepszy sposób do uzyskania taktu, regularności i równowagi u konia. Najlepiej osiągnąć to poprzez ograniczenie użycia bata. 

          Konie powinny być prezentowane w poniższy sposób:

1) Do pierwszej oceny konia należy ustawić bokiem do sędziów, stroną "bez grzywy" w ich kierunku.
2) Stęp należy poprowadzić po trójkącie, jeden raz. 
3) Kłus należy poprowadzić dookoła  areny, dwa razy.
      a) Użycie bata powinno być możliwie jak najmniejsze.
      b) "Grzechotki" są dopuszczalne
      c) Koń musi okrążyć arenę dwa razy
      d) Koń musi poruszać się "na swoich własnych nogach" (bez pomocy ze strony prowadzącego), z taktem, regularnością i równowagą i elastycznością. Tylne nogi powinny być głęboko podstawiane, a przednie zagarniać dużo terenu.
      e) Po kłusie koń powinien być ponownie ustawiony bokiem do sędziów, chyba że zażyczą sobie inaczej.

Sędziowie mogą sobie zażyczyć prezentowania konia w sposób inny od opisanego jeżeli może się to przyczynić do lepszej oceny.

 

Konie wytypowane do udziału w Czempionacie muszą pozostać na terenie stajni. Prezentowanie konia podczas Czempionatu:

  • na ring wchodzą wszystkie konie zaproszone na Czempionat prowadzone przez właściciela/luzaka stępem po okręgu z zachowaniem bezpiecznych odległości.
  • następnie wzywane konie prezentowane są indywidualnie przez handlera
  • konie zajmujące I i II miejsce wchodzą na ring z właścicielem do dekoracji
  • Czempion i Wice Czempion biorą udział w rundzie honorowej

Newsletter

Zapisz się, aby otrzymywać bieżące informacje wprost na swój adres e-mail.

Możesz nam zaufać, nigdy nie wysyłamy spamu. W każdej chwili możesz też zrezygnować z otrzymywania maili od nas.

Polecamy

Nasi partnerzy i przyjaciele

 

  • kfps logo
  • dar mar

Uwaga: korzystanie ze strony ZHKFwP oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies.